We zien het eigenlijk overal wel gebeuren, en vaak heeft het wel een humoristische context: de honderden selfies die we dagelijks naar elkaar sturen. Verder worden we op Instagram doodgegooid met geweldige foto’s van slanke prachtige mensen op de mooiste stranden, drinkend uit kokosnoten, rijdend in de duurste auto’s, varend op prachtige jachten en ga zo maar door. Op deze foto’s kom je every now and then ook wel eens wild dier tegen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende flamingostranden of het #pigisland op de Bahama’s. Ook de olifantenfoto is erg populair en we zien nu ook een opmars van de selfie met een luiaard. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat de invloed van al deze foto’s op het leven van het betreffende dier is?

no-repeat;center top;;

auto

Voorbeeld dierenselfie in blog van Be Bricks Groningen

Bron: Instagram @bryantanaka, 2017

IMG_6891

Bron: Instagram @cmulli7, 2017

IMG_6889

Bron: Instagram @lovebirdaccessories, 2017

In een artikel van The National Geographic werd in 2015 al beschreven dat blijkt dat veel toeristen geen idee hebben welke schade zij aanrichten door hun bezoek aan bepaalde plekken. Jaarlijks betaalden er toen al zo’n er twee tot vier miljoen toeristen voor het beleven van ervaringen met wilde dieren die feitelijk schade aan de dieren aanrichten.

Uit recent onderzoek van World Animal Protection blijkt dat in het Amazonegebied allerlei dieren worden gevangen enkel en alleen voor ‘leuke’ vakantiefoto’s voor toeristen. De luiaard blijkt hier het meest onder te lijden, door stress en onvoldoende rust overleven de dieren maximaal zes maanden in gevangenschap als toeristenattractie.

no-repeat;center top;;

auto

Selfie met Luiaard in blog over dierenselfies Be Bricks

Bron: RTL Nieuws, 2017

Het feit dat we zoveel van die ‘mooie’ dierselfies zien voedt het probleem. Ook programma’s van bijvoorbeeld Freek Vonk of The Crocodile Hunter Steve Irwin dragen niet bij aan een oplossing. Op televisie en Instagram lijkt het allemaal heel leuk, makkelijk en toegankelijk om je dicht bij wilde dieren te begeven, ze aan te raken en ermee op de foto te gaan. Weinig mensen zullen zich beseffen dat ze hiermee ontzettend veel leed aanrichten.

no-repeat;center top;;

auto

Bedenk je dus voortaan als je een toeristische attractie met wilde dieren bezoekt eerst het volgende:
1. Mag ik met het dier knuffelen of op een andere manier aanraken?
2. Mag ik op het dier rijden?
3. Is er speciale gelegenheid gemaakt om met het dier op de foto te gaan?
4. Is het dier volledig uit zijn natuurlijke omgeving gehaald?
5. Wordt het dier gevangen gehouden met bijvoorbeeld hulp van kettingen of kooien?
6. Doet het dier iets onnatuurlijks? (denk aan kunstjes en dergelijke)
Kun je op alleen al één van bovenstaande vragen ‘ja’ antwoorden? Doe het dan vooral niet! Zoals Pascal Smit van World Animal Protection ook zegt: “Alle dieren die je iets onnatuurlijks ziet doen of waarmee je interactie kan hebben worden mishandeld.”. De enige manier om de groei deze wijze van dierenleed tegen te gaan is door er niet aan mee te doen.

no-repeat;center top;;

auto

Olifant Be Bricks social media marketing Groningen blog dierenleedselfies

Orka Be Bricks social media marketing Groningen blog dierenleedselfies

Tijger Be Bricks social media marketing Groningen blog dierenleedselfies

chimpanzee-uganda-monkey

Mocht je op zoek zijn naar plekken waar je wél dieren kan bekijken in een verantwoorde omgeving, dan hebben we voor jouw de volgende lijst samengesteld:
1. Katachtige kun je op verschillende plekken op een verantwoorde manier bekijken. De volledige lijst vind je hier
.
2. Dolfijnen of orka’s hebben géén verantwoorde plekken om ze te bekijken. Het bekijken van dolfijnen en orka’s is enkel en alleen verantwoord als ze in een vrije zee zwemmen.
3. Apen kijken kan in het Ifrane National Park in Marokko en in het Wildlife Centre in Malawi.
4. Olifanten kijken kan op verschillende plekken, als je echter wordt aangeboden een ritje op het dier te maken zit je sowieso fout want dit is in alle gevallen dierenmishandeling. Meer over ‘goede’ plekken om olifanten te bezichten lees je hier.
Mocht je verder ooit op social media een foto tegenkomen met een wild dier, dan kun je zowel op Instagram als via deze link deze foto rapporteren. Als je via deze link rapporteert wordt de persoon die de foto heeft geplaatst middels een videoadvertentie gewezen op het leed dat veroorzaakt wordt door dergelijke foto’s.

Ben jij wel eens een dierenselfie tegengekomen waar je nu ineens anders tegenaan kijkt? Laat het ons dan vooral even weten in de reacties, we zijn erg benieuwd!

no-repeat;center top;;

auto